Inhoud & Programma

Inhoud diensten

Iedere ochtend is er een dienst. Tijdens deze diensten zijn er verschillende sprekers. Hierover komt later meer op de site 🙂

Inhoud reflecties

Na de dienst zal er een moment van reflectie zijn. Om ervoor te zorgen dat je op een manier kan reflecteren die bij je past, zullen er verschillende vormen van reflecteren zijn.

  • Persoonlijke toepassing: nabespreken van de preek
  • Verdieping: korte bijbelstudie over onderwerp/bijbeltekst
  • individuele reflectie: in jezelf reflecteren over de dienst
  • Schrijven: brief/kaart schrijven met wat je wil meenemen uit de dienst + evt. dit bespreken
  • Zingen
  • Creatief: creatieve verwerking van de dienst, zoals  tekenen/handletteren (van bijbeltekst bijv.)
  • Bidden met de groep: in groep bidden algemeen over onderwerp of specifiek voor groepsleden

Voor deze reflecties zullen groepjes gevormd gaan worden. Je kunt een track kiezen die jou het leukst/prettigst lijkt. Zo kun je verschillende vormen van reflecteren proberen, maar blijf je in dezelfde groep.

Vrijdagavond dienst 1Zaterdagochtend dienst 2Zondagochtend dienst 3
EngelenOnrecht Praktisch 
1.Persoonlijke toepassingPersoonlijke toepassingPersoonlijke toepassing
2.Verdieping Verdiepingverdieping
3.Persoonlijke toepassingVerdiepingPersoonlijke toepassing
4.VerdiepingPersoonlijke toepassingVerdieping
5.ZingenBiddenPersoonlijke toepassing
6.ZingenVerdiepingbidden
7.biddenbiddenbidden
8.SchrijvenBiddencreatief
9.CreatiefSchrijvenPersoonlijke toepassing
10BiddenVerdiepingPersoonlijke toepassing
11.Individuele reflectieIndividuele reflectieIndividuele reflectie

Inhoud workshops

Christen en gay?

De titel van deze workshop is voor velen een overbodige vraag. Overbodig omdat God toch iedereen liefdevol aanneemt? Of juist overbodig omdat het antwoord duidelijk “niet mogelijk” is. We willen graag samen onderzoeken wat God hierover te zeggen heeft. Welke antwoorden we wel al dan niet kunnen vinden in de bijbel. We willen daarbij ook bespreken welke rol de wetten van het Oude Testament hebben voor christenen in onze tijd.

Gegeven door Harry en Annemieke Mulder.

Mediteren met de Bijbel

Wil je meer leren over meditatie met de Bijbel? Dan is deze workshop wat voor jou.

Gegeven door Immánuel Kapteijns en Floris de Heer.

Studie en werk in Gods Koninkrijk

Wat is de zin van mijn studie of (straks) werk? Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Wat heeft Gods Koninkrijk met dat alles te maken? Wat maakt het voor mijn dagelijkse studeren of werken uit dat ik christen ben? Is het éne werk (zending, kerkenwerk, geneeskunde, enz.) belangrijker voor God dan het andere (bankwezen, consultancy, enz.) of maakt het God allemaal niet zoveel uit? Hoe kan ik getuige zijn van Jezus op mijn werk, richting collega’s? En is dát vooral wat christen-zijn op mijn werk betekent of is er meer? Met dit soort vragen gaan we aan de slag op tijdens de workshop “Studie, werk en Gods Koninkrijk”. We duiken de bijbel in, krijgen input en gaan dat individueel en in groepjes verwerken.

Gegeven door Cees Griffioen en Daniel Verbeeke.

Omgaan met rijkdom, wanneer hebben we genoeg?

Geld speelt voor iedereen op dagelijkse basis een rol. Je hebt er te weinig van, of juist teveel. Geld maakt gelukkig en geld maakt dingen kapot, zet relaties onder druk of geeft juist de ruimte om de ander te helpen. Toch vinden we het moeilijk om het er over te hebben. In deze workshop gaan we in op de rol van geld in ons leven en hoe je hier als christen mee om mag gaan.

Gegeven door Indra Ramdin.

 Sport en geloof

Sport is een centrale activiteit en ontmoetingsplaats voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking doet één of meerdere keren per week aan sport. Ook onder christenen zijn er veel mensen die enorm van sport genieten. Toch wordt er binnen de kerk maar weinig gesproken over sport en sportbeleving. Als er al over gesproken wordt dan worden we vooral gewaarschuwd voor de gevaren ervan. Maar als we geloven dat we geschapen zijn naar Gods evenbeeld wat zegt het dan dat er zoveel mensen van sport houden. Kan God daar dan niet ook van genieten? Wat als we sporten met het verlangen om onze maker te eren, wat doet dat met onze relatie met God, onze identiteit en met onze relaties met teamgenoten.

Gegeven door Jan Achterberg, van Next Move.

Geloof in beeld brengen

Communiceren met beelden. Dit is iets wat we al eeuwen doen. Denk maar aan de schilders in de tijd van de middeleeuwen, of de vele (animatie) films die we vandaag de dag bekijken. Jezus was ook een ster in het gebruiken van beelden. In deze creatieve workshop gaan we geloof in beeld brengen. Kunnen we nog beelden gebruiken in een wereld die draait om absolute informatie?

Gegeven door Anne-Joke Wijsmuller.

Creatieve aanbidding

Tijdens deze workshop willen we ons verdiepen in wat het betekent om God te aanbidden met de creatieve talenten of ideeën die je hebt. We zijn allemaal creatieve mensen en de workshopleiders willen je versterken, -door ervaringsverhalen, de Bijbel en praktisch bezig gaan-, in datgene waar jij voor gemaakt bent: God aanbidden op een creatieve manier!

Gegeven door David de Haan en Adrianne van den Born.

Gebed

Er zijn allerlei manieren waarop we onszelf of anderen vinden dat we met God moeten omgaan. Elke dag bidden, bijbellezen, enzovoorts. Maar wat willen we zelf eigenlijk? En wat vindt God? In deze workshop deel ik ik sleutels die mij hebben geleerd om mijn eigen relatie met God te verdiepen, door mijn eigen ervaringen met gebed en missie.

Gegeven door Maaike Pierik.

Mentale gezondheid

Stress: iedereen heeft het erover. Maar hoe weet je nu of je gestresst bent? En hoe kun je werken aan een gezonde (christelijke) leefstijl? In deze workshop ga je samen met behulp van een aantal modellen op zoek naar antwoorden.

Gegeven door Lydia van der Weij.

Dansend aanbidden

God aanbidden door gezang is voor een ieder bekend, maar wist je dat je God ook kunt aanbidden door te dansen? Tijdens deze workshop duik je de Bijbel in, hoor je ervaringsverhalen en ga je zelf dansen! Het maakt niet uit of je al ervaring hebt met dansen of niet. Lekker zittende kleren zijn een aanrader (schoenen, blote voeten, sokken, mag allemaal!).

Gegeven door Merie Vreugdenhil.

Ecologisch recht

Word je onrustig van berichten over onderbetaalde arbeiders die werken voor jouw kleding en voedsel? Vind je de visioenen over Gods nieuwe wereld, waarin genoeg is voor iedereen, prachtig, maar lijken ze onbereikbaar? 

We gaan in gesprek over machteloosheid. Maar óók over verlangen en hoop en vooral: we gaan concreet aan de slag! We helpen je met een tool ‘Hoe word ik een vega-burger?’

Gegeven door Nienke Hofsink.

Rust

Word jij ook moe van de uitspraak: ‘Tijd heb je niet, tijd maak je…’ dan ben je bij deze workshop aan het goede adres. We gaan samen nadenken over het afschuwelijke begrip ‘prioritering’ en we zoomen in op Jezus’ idee hierbij. Altijd al willen weten hoe je God, studie, vrienden, familie, verwachtingen, hobby’s, werk en meer moet proppen in de slechts 24 uur die je hebt op een dag? Kom erbij, want je bent niet de enige met deze vraag en wie weet vinden we met elkaar het antwoord…

Gegeven door Jenny Evendijk.

Straatevangelisatie

De wondere wereld van straatevangelisatie: een theoretisch én praktisch uiteenzetting over het belang van verkondiging en de meest voorkomende/complexe gespreksthema’s.

Gegeven door Oscar de Bont.

Discipelschap

De inhoud en basisprincipes van discipelschaps en wat het verschil is tussen een volger zijn van Jezus en een leerling(discipel). We gaan kijken naar hoe je in deze tijd discipelschap kan toepassen in je eigen leven gediscipeld kan worden en weer anderen kan discipelen. 

Dit doe ik op een interactieve manier waarin we heel persoonlijk gaan kijken naar een ieder individu en het verlangen van degene die zitten in de workshop.

Gegeven door Rushil Changoer.

 Social media

‘Social media’ is een relatief nieuw fenomeen waar in de bijbel niets over staat. Hoewel sociale media ons verbinden als mensen zit er ook een duistere kant aan.. Tijdens de workshop gaan we in diepte bestuderen hoe sociale media werken en hoe we als christenen met dit fenomeen om moeten gaan.

Gegeven door Maarten van der Poel.

Luisterend bidden

Luisterend bidden heeft tot doel God (beter) te leren verstaan. Dit doen we door 1) mediterend een tekst uit de Bijbel te lezen en 2) stil te worden om op God te focussen. Dit kan voor jezelf of voor een ander zijn om opbouwende, troostende en bemoedigende woorden te spreken (1 Kor 14:3) . Welkom!

Gegeven door Rianne Prinsen.

Vervolgende kerk

(Hartelijk dank dat ik namens Open Doors en de vervolgde kerk een workshop mag verzorgen. Mijn naam is Albert Zuring, een gepensioneerde dierenarts. Ik deed na mijn pensioen een bachelor theologie en ging reizen met OD. Recent was ik nog in Burkina Faso. Sinds 8 jaar spreek ik in het land.)
In de workshop gaan we ontdekken dat het niet vreemd is dat je als christen tegen problemen aanloopt. We bekijken de situatie van de vervolgde kerk wereldwijd en luisteren naar verhalen uit de eerste hand en kijken een video. Het werk van de stichting komt aan bod. We hopen van elkaar te horen en te leren door vrije interactie. Ik was zelf Ichthiaan in Utrecht en zie er naar uit jullie te ontmoeten.

Gegeven door Albert Zuring.

Programma Retraite 2021

Vrijdag

  • Aankomst om 17:00 uur
  • Welkomstdiner
  • Dienst
  • Borrel
  • Nachtprogramma

Zaterdag

  • Gebed
  • Ontbijt
  • Dienst
  • Lunch
  • Workshops
  • Diner
  • Praise and prayer
  • Borrel
  • Nachtprogramma

Zondag

  • Gebed
  • Ontbijt
  • Inpakken/opruimen
  • Afscheidsdienst
  • Lunch
  • Uitzwaaien om 15:00 uur